Rearrange

 

Question No -7 is rearranging sentences.It is not a tough one. The only way to master over this item is to practise more and more. Here are some very important exercises for practice.

 

1. Put the following parts of the story in correct order to rewrite the whole story.

a) The astrologer was taken to the place of execution and then the king asked, “How long would you live?”

b)  Once there was a king who was fond of knowing his future from the astrologer.

c) The astrologer told something very unpleasant and at this the king got furious and condemned him to death.

d) With the ready wit he said, “ The stars declare that I’ll die only a week before your death.” “I shall wait to receive your Majesty where you have been sending me”

e) At this the king turned pale and shouted, “Drive this wretch away and let him not come again.”

f) A good astrologer visited the capital of the king.

g) He thought that the king would prove him a liar putting him to death and then he thought for a while for some way to escape.

h) The king wished to know this future from that astrologer and so, the king called hom to the palace.

Ans: b+f+h+c+a+g+d+e

 

2. a) She saw a box marked half a crown and considered that the box would be the most appropriate gift for him.

b) The princess had a fixed allowance for pocket money and she was not permitted to exceed it.

c) But her governess said, “No, you see the princess has not the money and so of course, she cannot buy the box.”

d) Queen Victoria was taught economical habits by her governess when she was a little girl.

e) Once at a market at Wales she spent all her money in buying a number of presents for relatives and friends.

f) The people in shop wanted to enclose the box with the other articles.

g) But alas! she had no money.

h) As she was leaving, she remembered another cousin for whom she did not buy any present. 

Ans: d+b+e+h+a+g+f+c

 

3. a) Suddenly there was slight trembling sound from below.

b) The noise had been so faint that no one thought that the ship had been damaged.

c) At that time, however she was not only the largest ship that had been ever built.

d) She was carrying 1316 passengers and crew of 891.

e) She was regarded as unsinkable for she had 16 water tight compartments.

f) After the alarm had been given, the great ship turned sharply to avoid a collision.

g) Four days after setting out, while the Titanic was sailing across the icy water of the north Atlantic, a huge iceberg was suddenly spotted by a look out.

h) The great ship Titanic sailed for New York from Southampton on April 10, 1912.

Ans: h+d+c+e+g+f+a+b

4. a) The widow rushed from door to door for the mustard seed.

b) Then Buddah told her that since death is a common affair every where, she should not grieve over her son’s death.

c) He asked the widow to bring a handful of mustard seed from a house where death had not entered.

d) One day a widow who had lost her son came to Buddah.

e) The widow requested Buddah to restore her dead son to life.

f) But she found no house where someone had not died.

g) Buddah felt pity for the bereaved woman but could do nothing.

h) Being disappointed, she came back to Buddah and told him about the result of her search. 

Ans: d+e+g+c+a+f+h+b

5 . a) The merchant sold him to a rich man in another country.

b) To escape torture, one day he fled from his master’s house.

c) Once there lived a young man named Androcles.

d) Unfortunately, he was caught by a slave merchant.

e) He took shelter in a cave.

f) He used to inflict heavy torture on him.

g) It was unbearable for him.

h) The man was very rude and cruel.

Ans: c+d+a+h+f+g+b+e

 

6. a) The official also expected some body that would be rich and aristocratic. They never imagined that this shabby man would be Einstein.

b) The queen was highly amazed at his simplicity.

c) They looked for him here and there for sometime. But unfortunately, they failed to find him out. So they went back to the queen and informed her that Einstein had not come by train.

d) Einstein, the great scientist, was simple in his way of life.

e) Einstein, however, walked the whole way with a suitcase in one hand and a violinin the other. When he reached the destination, the queen said to him, “I sent a car for you, Dr. Einstein”

f) Once the queen of Belgium invited him to Brussels.

g) He travelled to Brussels by train and got down at the station. But he could not think that many gorgeously dressed officials had come to receive him at the station.

h) “I did not think that anybody would send a car for me,” replied the great scientist with a simple smile. “But I can assure you that I have greatly enjoyed the walk.”


Ans: d+f+g+a+c+e+h+b

 

7 . a)Once a king was hunting in the forest.

b) The king readily complied with kazi’s order and paid the fine.

c) The aged mother of the young man got infuriated at the rush conduct of the king, rushed to the kazi and sued the king before him.

d) The kazi was a fearless upright judge of the time who never cowered before any threat in discharging his duties faithfully.

e) But after treatment he came round.

f) The kazi ordered the king to pay full compensation to the family of the old man.

g) Accidentally, one of his arrows fell on a young man and he was seriously wounded.

h) The king was summoned to appear before the kazi where the king admitted his guilt.


Ans: a+g+c+d+h+f+b+e

 

8. a) When anyone came in, he quickly hid his pipe. One day was not quick enough.

b) So, the man brought some water and threw it over Raleigh.

c) He ran out of the house and told everybody about it. After this smoke was not a secret.

d) Sir Walter Raleigh travelled widely, learnt to smoke and returned to England.

e) A man came in and found clouds of smoke in the room.

f) He used to smoke two pipes everyday secretly in his room.

g) He thought Raleigh was burning.

h) He also noticed that more smoke was coming from Raleigh’s mouth.


Ans: d+f+a+e+g+h+b+c

9. a) He rose to high position in the army by his good work and courage.

b) In 1804, he proclaimed himself to be emperor and France under him was very powerful.

c) More than 170 years ago there lived in France, one of the greatest soldiers, called Nepolian Bonaparte.

d) When he was young, he joined the France Army as an ordinary soldier.   

e) he fought several wars with the neighbouring countries and own victories over them.

f) Yet the Frenchman remember him with due respect.

g) He was born in 1769.

h) He died in 1821.


Ans: c+g+d+a+e+b+h+f

 

10. a) The old woman felt pity for him and quickly gave Taimur a full dish of food.

b) Then he disguised himself as a poor traveller and supported himself by begging.

c) As a result, he burnt his fingers.

d) He came to a house and asked an old woman to give him something to eat.

e) Once young Taimur attracted a province but unfortunately his soldiers were killed.

f) The food was very hot.

g) One day he became very hungry and could not get anything to eat.

h) He hurridly dug his finger right at the middle of the dish.


Ans: e+b+g+d+a+f+h+c

 

11. a) Porus came forward with his man and arms in order to defend his land from the attack of Alexander.

b) But unfortunately, he was defeated in a battle and then he was taken prisoner.

c) “Like a king” was the reply of Porus.

d) Alexander asked him how he would like to be treated.

e) He allowed him to rule his country as before.

f) Alexander was pleased with his bold reply.

g) He was brought before Alaxander.

h) Alexander, the king of Macedonia, attacked the land of Porus.


Ans: h+a+b+g+d+c+f+e

 

11. a) Porus came forward with his people and arms in order to defend his country from the invasion of Alexander. He fought couragiously, but unfortunately, he was defeated in the battle.

b) Alexander asked him, how he would like to be treated by him. “Like a king” was the reply of Porus. Alexander was pleased with Porus for his bold reply.

c) Then he was taken Prisoner by the soldiers of Alexander.

d) Being pleased, Alexander made him ruler of another province in the Punjab. He allowed him to rule his country as before.

e) He showed strong personality and integrity before alexander.

f) Alexander, the conquerer of the world, once crossed the Khaiber pass and reached India.

g) He was brought before Alexander.

h) When he came to the plain of the Punjab, there ruled a king called Porus.


Ans: f+h+a+c+g+e+b+d

 

12. a)They were also jealous of the great popularity of Socrates among people.

b) Some of the youths became very devoted to him.

c) Socrates soon became very popular.

d) Now there were some people in Athens who did not like his teachings.

e) They were men in authority with great influence.

f) Socrates was never tired of teaching them.

g) Young men gathered round him.

h) These young people learnt from the great teacher such knowledge as is remembered even today all over the world.


Ans: c+g+f+b+h+d+e+a

 

13 . a) He was specialist in treating boils.

b) He was a false doctor and patients from far and near used to come for treatment.

c) He would operate boils with his razor.

d) The barber treated them in their illness.

e) Once there lived a shrewd barber in a village who pretended to know everything.

f) When some of his patients were cured, the Barber felt proud of his success.

g) Finding no other way, the poor people called in him as he was available.

h) The patients would cry loudly in pain.


Ans: e+g+f+b+h+d+e+a

14. a) When they saw Mr. Monkey, they asked him to devide their bread into two equal halves.

b) Then Mr. Monkey broke the bread into two pieces and put them on the scale.

c) Mr. Monkey was so wise, and just that the other rat agreed to take their problem to him.

d) Once two rats found a piece of bread.

e) “Let’s go and see our friend, mr. Monkey, and ask for his advice.”

f) They couldn’t agree on how to divide it , because each rat wanted a  larger piece than the other.

g) Then one of the rats said, “We have argued and fought for so long that now we’re tired.”

h) “Well, that’s not easy,” said Monkey. “So it’ll cost you a lot.”


Ans: d+f+g+e+c+a+h+b

 

15. a) On a fixed day, the mice met in a meeting to find a way out.

b) A young mouse submitted a proposal.

c) Finally the mice migrated to another barn finding no other way.

d) There lived some mice in a farmer’s barn happily.

e) Different mice gave different opinions, but all of them were unacceptable.

f) The farmer was in a trouble with the mice and brought a cat in order to get rid of them.

g) Hearing the question, all began to look at one another in frustation.   

h) He proposed to tie a bell around the neck of the cat.

i) As a result. the mice were in danger to come out of their holes.

j) An old mouse accepted the proposal and asked, “But who will bell the cat?” 


Ans: d+f+i+a+e+b+h+j+g+c

 

16. a) He was quite happy in Brighton.

b) But the girl’s parents in fact treated him like a son.

c) But soon his mother sent him to London to benefit from the education in the west.

d) Their two daughters were taken a back with the presence of a ‘blakie’ in the house.

e) Though he was full of admiration for English society yet he was called back to India.

f) He returned home without any qualification of distinction.

g) Rabindranath, the fourteenth child of Debandranath and Sarada Devi, joined his brother’s family at Brighton and attended school there.

h) Away from his brother’s home, he was lucky to find a friendly English family of Dr. and Mrs Scott.


Ans: g+a+c+h+d+b+e+f

 

17. a) He sat on the doorstep of his house looking out on the public street.

b) At that time some passers-by were walking along the street and they were greatly astonished.

c) Socrates’ wife used to lose her temper on the slightest excuse.

d) She went up to him with a bucket full of water and poured the water on him.

e) One day, the woman became more furious than ever and began to insult him.

f) She thought that her husband was not paying the least heed to her and so she always tried to irritated him.

g) This made his wife more furious.

h) Socrates could not tolerate this, so he went out of his room.


Ans: c+e+h+a+g+f+d+b

 

18. a) In 1914 when the First World War broke out, he wanted to join the army.

b) At the age of eleven he showed his poetic genius.

c) On his return from the battle field, he gave up the sword for the pen and began to write poems.

d) In 1972 he was brought to Bangladesh from Kolkata and was declared our national poet.

e) He died on the 29 August, 1976.

f) He wrote a lot of poems, short stories, gajals, novels etc and travelled all the branches of Bengali literature.

g) Our national poet Kazi Nazrul Islam was born in 1306 BS(1899 AD) at Churulia in the district of Burdhwan.

h) At the age of 19 he joined the army as an ordinary soldier.


Ans: g+b+a+h+c+f+d+e

 

19. a) It was named after an English man named George Everest.

b) There might be snow slides and cracks under ice and snow.

c) Mount Everest has always fascinated climbers.

d) Mount Everest is in the Himalayan Mountains.

e) It is in the north of India between Tibet and nepal.

f) He was the first to survey the Himalayas.

g) It is difficult and dangerous because there is snow all over.

h) But climbing the Everest is difficult and dangerous.


Ans: d+e+a+f+c+h+g+b

 

20. a) After the war he came back to Kolkata in 1919.

b) Our national poet Kazi Nazrul Islam was born of poor parents in 1899.

c) There Nazrul studied in a high school at Kazir Simla for three years and then returned to bardwan.

d) During that time a muslim police officer found him to be genius and sent him to his village home.

e) He started residing in the office of Bengal Muslim Literary Association.

f) In 1914 the First World War broke out and Nazrul joined the army at the age of 19.

g) When he was 12 years old, he flew away to Asansole and worked in a baker’s shop.

h) His remarkable poem, “Bidrohi” was published in that year when he was


Ans: b+g+d+e+c+f+a+h

 

21. a) Soon he gave up medicine for literature.

b) This brought for him a good name.

c) He was born in 1874 in Paris.

d) William Somerset Maugham is one of the greatest story writers of modern time.

e) Then he took to writing plays.

f) He qualified as a doctor and this life had no charms for him.

g) Some of his well-known plays are Mrs. Cadlac, Lady Frederick etc.

h) He made his first appearence in literature by writing Liza of Lambeth, his first novel.


Ans: d+c+f+a+h+b+e+g

 

22. a) Later on the master arriving at the market found death and asked why she made a threatening gesture to his servant.

b) There was a merchant in Baghdad, who sent his servant to buy provisions.

c) He came back white and trembling.

d) She looked at him making a threatening gesture.

e) She replied that she was surprised to see him in Baghdad.

f) In order to escape death, he left Baghdad for Samara riding a horse of his master.

g) She was surprised because she had an appointment with him that night in Samara.

h) And told his master that he had seen death in the market disguised as a woman.


Ans: b+c+h+d+f+a+c+g

 

23. a) One day the bad man was stealing some mangoes from the garden of a neighbour.

b) But when he did any mischief, he would say, “God had done it by me.”

c) “Why are you stealing mangoes from my garden?”

d) The owner said nothing.

e) “Because God is getting it done by me” replied the bad man.

f) He took a stick and was waiting for the bad man to come down from the tree.

g) There was a bad man in a village.

h) the owner of the garden saw him stealing and got inside the garden.


Ans: g+b+a+h+c+e+d+f

 

24. a) “Is my name there?” asked the angel curiously.

b) Once there lived a man named Abu Bin Adam.

c) He found an angel writing something.

d) He was very honest.

e) “What are you writing?” he asked the angel.

f) Suddenly his sleep broke off. 

g)One night he was sleeping in his living room.

h) ‘the name of those whom Allah loves’ he replied.


Ans: b+d+g+f+c+e+h+a

 

25. a) When asked Cordelia said “Nothing”. Lear was shocked and said, “Nothing will come of nothing.”

b) He was tired of rulling and needed rest.

c) Lear was satisfied. He called for the map of his kingdom and drew his finger round one-third of it.

d) Then it was the turn of Cordelia, the youngest and most loved daughter.

e) At first, Lear asked his eldest daughter, “How much do you love me?” Goneril declared, “Sir, I love you more than i can say.”

f) When asked, his second daughter Regan said, “My love for you shall never change.” Lear was pleased and gave her a third of his kingdom.

g) Long ago there was a mighty old king of England named Lear. He had three daughters Goneril, Regan and Cordelia.

h) He made up his mind to step down the throne and divide his kingdom. But first he wanted to know how much they loved him.   



Ans: g+b+h+e+c+f+d+a

 

26. Put the following parts of the story in correct order to rewrite the whole story. 1
a) When he arrived at the farm he saw a farmer standing outside surrounded by many three legged chickens.
b) The farmer replied, “Yes, I breed them because my wife and my son live here and we all like to eat chicken legs. Since a chicken only has two legs, I breed this three legged ones so we could all eat our favorite piece.”
c) The man decided to drive faster to see if the chicken could follow the speed. As he went faster and faster, so did the chicken.
d) One day, a man was driving in the countryside when he saw a three legged chicken running down the road next to his car.
e) “Are these your chickens?” the man asked.
f) “I don’t know. I haven’t caught one yet!”
g) Suddenly the chicken stopped running next to the car and ran down a country road towards a farm. The man decided to follow the chicken to the farm.
h) “That’s amazing!” said the driver “How do they taste?”
The parts of stories can appear in the following order: d), c), g), a), e), b), h) and f)

27. Put the following parts of the story in correct order to rewrite the whole story.
(a) But Fazlul Huq was a man of very independent character, so he resigned his post in 1911 and started legal practice.
(b) Fazlul Huq attracted the attention of B.F. Fuller, the ten Governor of East Bengal who appointed him a Deputy Magistrate.
(c) In 1897, he passed B.L. examination with distinction and began his independent legal practice at Kolkata High Court.
(d) Sher-e-Bangla A.K. Fazlul Huq was born in 1872 at Saturia in Barisal.
(e) The next year he was appointed Lecturer and Examiner of M.A in Mathematics in Kolkata University.
(f) He received his primary education there and then entered Barisal Zilla School.
(g) At the age of twenty-one, he passed the B.Sc Examination from the Presidency College, Kolkata and M.Sc degree in Mathematics in 1895.
(h) He passed the entrance examination standing first in Dhaka division.
Answer no-7 : Rearrange d + f + h + g + e + c + b + a.

28. Put the following parts of the story in correct order to rewrite the whole story.
a) Columbus went to king Fardinand for help but in vain.
b) Columbus is an important name in the history of discovery.
c) He saw a vast sheet of unlimited water.
d) He became a sailor in his boyhood.
e) There he came in contact with many people.
f) Then he went to the Queen of Spain and she helped him.
g) He went to many parts of Europe and Africa and he also went to the British island, Iceland etc.
h) But such voyage would require ships.

1.®b 2.®d 3.®c 4.®g 5.®e 6.®h 7.®a 8.®f.

29. a) He told the crow that she was the most beautiful of all the birds with her excellent feathers but it was a great pity that she could not sing.
b) One day while going through the forest, all on a sudden he found a crow sitting on the branch of a tree.
c) At once the piece of meat fell down from her mouth and the cunning fox ate it with great enjoyment.
d) The cunning fox being really very greedy wanted to have the piece of meat.
e) She had a piece of meat in her beak.
f) Once there was a cunning and shrewd fox.
g) He made a plan.
h) The crow being influenced by the speech of the fox began to sing.

1.®f 2.®b 3.®e 4.®d 5.®g 6.®a 7.®h 8.®c.

30. a) Through the kindness of a patron, he was educated at the Town Grammar School and then at the University of Cambridge.
b) He was born in 1564, two months before Shakespeare, in the town of Canterbury. He was the son of a poor shoe maker.
c) He may be regarded as the true founder of drama. Then he was stabbed in a drunken fight and died wretchedly.
d) In 1587, at the age of 23, he produced his first play, Tamburlaine, which brought him instant recognition.
e) He graduated at the age of 19, and then went to London where he became an actor living in the low town atmosphere of excess poverty and wretchedness.
f) In five years, while Shakespeare was serving apprenticeship, Marlowe produced all his great works.
g) Thereafter, although he led a wretched life, he remained loyal to a high literary purpose.
h) Christopher Marlowe was the greatest of Shakespeare’s predecessors.

Answer no- 1.®h 2.®b 3.®a 4.®e 5.®d 6.®f 7.®g 8.®c.

31. a) As a result, a sanguinary war broke out between the two countries.
b) There was much anger and fighting because of this law.
c) At last Blefuscu sent a group of diplomats to Lilliput seeking for peace.
d) The Lilliputians used to eat eggs, breaking them open at the larger end but their Emperor made a law that eggs were to be broken at the smaller end.
e) The Lilliputians captured fifty Blefuscian wirships and brought them to the shore of Lilliput.
f) The Emperor of Blefuscu supported their cause and gave them shelter in his Kingdom.
g) The Emperor of Blefuscu received peace on certain abominable conditions.
h) Many people fled away from the country and crossed over to the land of Blefuscu.

Answer no-1®d 2.®b 3.®h 4.®f 5.®a 6.®e 7.®c 8.®g.

32. Put the following parts of the story in correct order to rewrite the whole story.
(a) But the corporal, full of dignity, did nothing but stood by and shouted orders.
(b) ‘Are you?’ said the officer.
(c) Presently an officer, not in uniform rode up.
(d) ‘Hello,’ he said to the corporal, ‘Why don’t you lend your men a hand to get that beam up?’
(e) He then getting down from his horse worked very hard to put the beam to its place and the man was none other than Washington himself.
(f) ‘Don’t you know that I am a corporal?’ was the reply.
(g) There were too few men for the work.
(h) In the American war of independence, a corporal and a party of soldiers were sent to raise a heavy beam for a battery.

Answer: 7. Re-arranging

h + g + a + c + d + f + b + e

In the American war of independence, a corporal and a party of soldiers were sent to raise a heavy beam for a battery. There were too few men for the work. But the corporal, full of dignity, did nothing but stood by and shouted orders, Presently an officer, not in uniform rode or. ‘Hello,’ He said to the corporal, ‘Why don’t you lend your men a hand to get that beam up? ‘Don’t you know that I am a corporal?’ was the reply. ‘Are you?’ said the officer. He then getting down from his horse worked very hard to put the beam to its place and the man was none other than Washington himself.

33. Put the following parts of the story in correct order to rewrite the whole story.
a. Mustafa was rather worried about his sons want of prudence. But he did not want to talk to Sayeed about it. He thought his son might not believe him.
b. There was a wise and rich merchant named Mustafa in Damascus.
c. ‘My friend, the Armenian, of course’. said his son. ‘He is the most honest man in Damascus.’
d. ‘Very well’, said Mustafa. ‘For once, I will trust your judgment.’ He gave his son a large box, which was also heavy and strong and with three locks.
e. The Armenian was dishonest. But he was very clever and managed to cheat Sayeed several times without raising suspicions.
f. He told him to take it to his friend for safe keeping.
g. One day Mustafa and Sayeed had to go on business to Baghdad. ‘Now, whom can I trust with my money during my absence?’ asked Mustafa anxiously.
h. He had an only son Sayeed by name. Sayeed trusted a young friend from Armenia too much.
Answer to the question
1. b, 2. h, 3. e, 4. a, 5. g, 6. c, 7. d, 8. f.

34. a. The Sultan was unable to choose an honest man. So, he asked for a wise counselors advice.
b. The Sultan was sitting on his throne. The wise man was also sitting near him. As soon as the applicants were assembled before the throne, the Sultan said, ‘Gentleman, I’d like you to dance.’
c. When they arrived, they were told to go to the Sultan, one at a time, through a dark and empty corridor.
d. ‘Your Highness’, said the wise man, ‘I suggest that you should invite all the applicants to the palace. Then I’ll show you the honest person when I ask them to dance.’
e. He invited applications and a number of people applied for the job.
f. ‘I have here,’ he said to the wise man, ‘some applications for the post of tax-collector.’
g. A Sultan wanted to find an honest man to collect taxes in his kingdom. Could you tell me how I can find an honest officer?
h. So, the Sultan asked all the applicants to come to the palace.
Answer to the question no-2:
1. g, 2. e, 3. a, 4. f, 5. d, 6. h, 7. c, 8. b.

35. a. ‘How interesting!’ said the English-woman. ‘Buckingham Palace in London was built in only two weeks.’
b. They went sight-seeing in a taxi.
c. The American was very proud of tall building in New York. He boasted to his friends, ‘Do you know that the Empire State Building was built in three months?’
d. At that moment the taxi passed a tall building. ‘What’s that?’ The English-women asked the driver who was a Mexican.
e. ‘I don’t know.’ answered the driver. ‘It wasn’t there yesterday.’
f. An American, a Frenchman and an English-women had been to Mexico City, the capital of Mexico.
g. ‘Really?’ replied the Frenchman. ‘The Eiffel Tower in Paris was built in only one month.’
h. The three tourists were admiring the tall buildings in the city.
Answer to the question no-10:
1. f, 2. b, 3. h, 4. c, 5. g, 6. a, 7. d, 8. e.

36. a. Then one day, the fruit-seller said to the grocer, ‘I am going to the town to do some shopping. Please send your son with me to carry my things.’ The grocer sent his son with the fruit-seller.
b. ‘You liar, how can a crow carry away such a big boy?’ the grocer shouted angrily. ‘Just the same way as mice can eat away the balance and weights,’ said the fruit-seller.
c. The grocer said, ‘The mice ate away your balance and weights. So I can’t return them.’
d. The grocer understood the point and returned the balance and the weights.
e. One day, a grocer borrowed a balance and weights from a fruit-seller.
f. The lame excuse of the dishonest grocer made the fruit-seller very angry. But he checked his temper.
g. After a few days, the fruit-seller asked the grocer to return his balance and weights.
h. The next day the fruit-seller came back alone from the town. ‘Where is my son?’ asked the grocer. ‘A crow carried your son away,’ replied the fruit-seller.
Answer to the question no-11:
1. e, 2. g, 3. c, 4. f, 5. a, 6. h, 7. b, 8. d.

37. Put the following parts of the story in correct order to rewrite the whole story.
a. Mustafa was rather worried about his sons want of prudence. But he did not want to talk to Sayeed about it. He thought his son might not believe him.
b. There was a wise and rich merchant named Mustafa in Damascus.
c. ‘My friend, the Armenian, of course’. said his son. ‘He is the most honest man in Damascus.’ d. ‘Very well’, said Mustafa. ‘For once, I will trust your judgment.’ He gave his son a large box, which was also heavy and strong and with three locks.
e. The Armenian was dishonest. But he was very clever and managed to cheat Sayeed several times without raising suspicions.
f. He told him to take it to his friend for safe keeping.
g. One day Mustafa and Sayeed had to go on business to Baghdad. ‘Now, whom can I trust with my money during my absence?’ asked Mustafa anxiously.
h. He had an only son Sayeed by name. Sayeed trusted a young friend from Armenia too much. Answer to the question no-1: 1. b, 2. h, 3. e, 4. a, 5. g, 6. c, 7. d, 8.

38. Put the following parts of the story in correct order to rewrite the whole story.
.a. The Sultan was unable to choose an honest man. So, he asked for a wise counselors advice.
b. The Sultan was sitting on his throne. The wise man was also sitting near him. As soon as the applicants were assembled before the throne, the Sultan said, ‘Gentleman, I’d like you to dance.’
c. When they arrived, they were told to go to the Sultan, one at a time, through a dark and empty corridor.
d. ‘Your Highness’, said the wise man, ‘I suggest that you should invite all the applicants to the palace. Then I’ll show you the honest person when I ask them to dance.’
e. He invited applications and a number of people applied for the job.
f. ‘I have here,’ he said to the wise man, ‘some applications for the post of tax-collector.’
g. A Sultan wanted to find an honest man to collect taxes in his kingdom. Could you tell me how I can find an honest officer?
h. So, the Sultan asked all the applicants to come to the palace.
Answer to the question no-2: 1. g, 2. e, 3. a, 4. f, 5. d, 6. h, 7. c, 8. b.

39. a. ‘How interesting!’ said the English-woman. ‘Buckingham Palace in London was built in only two weeks.’
b. They went sight-seeing in a taxi.
c. The American was very proud of tall building in New York. He boasted to his friends, ‘Do you know that the Empire State Building was built in three months?’
d. At that moment the taxi passed a tall building. ‘What’s that?’ The English-women asked the driver who was a Mexican.
e. ‘I don’t know.’ answered the driver. ‘It wasn’t there yesterday.’
f. An American, a Frenchman and an English-women had been to Mexico City, the capital of Mexico.
g. ‘Really?’ replied the Frenchman. ‘The Eiffel Tower in Paris was built in only one month.’
h. The three tourists were admiring the tall buildings in the city.
answer to the question no-3: 1. f, 2. b, 3. h, 4. c, 5. g, 6. a, 7. d, 8. e.

40. a. Then one day, the fruit- seller said to the grocer, ‘I am going to the town to do some shopping. Please send your son with me to carry my things.’ The grocer sent his son with the fruit-seller.
b. ‘You liar, how can a crow carry away such a big boy?’ the grocer shouted angrily. ‘Just the same way as mice can eat away the balance and weights,’ said the fruit-seller.
c. The grocer said, ‘The mice ate away your balance and weights. So I can’t return them.’
d. The grocer understood the point and returned the balance and the weights.
e. One day, a grocer borrowed a balance and weights from a fruit-seller.
f. The lame excuse of the dishonest grocer made the fruit-seller very angry. But he checked his temper. g. After a few days, the fruit- seller asked the grocer to return his balance and weights.
h. The next day the fruit- seller came back alone from the town. ‘Where is my son?’ asked the grocer. ‘A crow carried your son away,’ replied the fruit-seller.
Answer to the question no-4:
1. e, 2. g, 3. c, 4. f, 5. a, 6. h, 7. b, 8. d

Advertisements